Baka ett riktigt härligt bröd som får fin sötma från morötter och många mineraler från solroskärnor och bovete! Mumsigt till både frukost och soppa.
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 6 dl vatten
- 200 g morötter
- 0.5 dl rapsolja
- 1.5 tsk salt
- 2 dl Bovete krossat
- 1 dl Vetegroddar
- 1 dl Solroskärnor
- 12 dl vetemjöl
Ingredienser:
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 °C.
- Rör ut jästen i ljummet vatten i en degbunke.
- Riv morötterna fint och tillsätt alla ingredienser och nästan allt vetemjöl i degspadet. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin i några minuter.
- Täck över degen med en bakhandduk och låt jäsa i 1-1½ timme.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Den ska vara ganska lös.
- Dela degen i 4 delar och forma till baguetter. Lägg dem på smord plåt och skåra några snitt på snedden. Låt jäsa 20-30 minuter. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 30 minuter.
- Låt svalna på brödgaller.