Ingen jul utan pepparkakor! Med det här receptet får du en riktigt fin pepparkaksdeg och dessutom glutenfri.
Ingredienser:
Ger 40-60 pepparkakor
- 1.5 dl Rårörsocker
- 0.5 dl ljus sirap
- 75 g smör
- 2 tsk ingefära
- 1 msk kanel
- 2 tsk malen kardemumma
- 2 tsk nejlika - malen
- 1 krm salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1.5 tsk Psylliumfiber
- 2.5 dl Havremjöl
- 1 dl Bovetemjöl
- 1 dl Mandelmjöl
- 1 st ägg
Ingredienser:
Gör så här:
- Tillsätt rårörsocker, sirap, smör och kryddor i en kastrull och koka upp på medelvärme, ställ åt sidan och låt svalna.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt ljumma sockerblandningen i den torra blandningen och blanda väl, gärna med maskin.
- Tillsätt därefter ägget och blanda ytterligare.
- Plasta in degen, platta till den lite och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter, gärna över natten.
- Kavla ut, tunt (ca 2–3 mm tjockt) på en lätt mjölad yta (använd rismjöl) ta ut kakor med mått.
- Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 °C, 6–8 min.
- Låt kakorna svalna på plåten.
Tips! Är degen fortfarande kletig får du tillsätta ytterligare bovetemjöl. Du kan också byta ut kryddorna mot 1 påse Santa Maria pepparkakskryddor.